De Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een van de meest indrukwekkende kathedralen die ik ken. Dit komt ongetwijfeld door zijn Gotische bouwstijl, waarvan de hoge verticale lijnen al snel een overweldigend effect hebben. Maar het komt zeker ook door de ligging. Zodra je de stationshal van Keulen Hbf uitloopt, staat de Dom vol in je zicht. Of zoals Marjolein de Vos het ooit schreef: De trein rijdt door tot bijna voor het altaar.

De dom van Keulen past niet op de foto

Iedere keer dat ik in Keulen ben, probeer ik mijn fascinatie voor de Dom in beeld te vangen. Dat is een traditie geworden, met iedere keer ook weer dezelfde conclusie: het is godsonmogelijk om met een gemiddeld huis-tuin-keuken cameraatje dit bouwwerk, ooit het hoogste in de wereld, fatsoenlijk op de foto te zetten. Zeker van dichtbij. Daar komt bij dat het bouwwerk chronisch in de steigers staat. De onderhoudskosten bedragen schijnbaar meer dan 10 miljoen euro per jaar.

Dom van Keulen
Dom van Keulen, foto door Pascal Klaassen ©

Project van aantal eeuwen

Erg oud is de Dom van Keulen overigens niet. Althans als we de opleveringsdatum aanhouden. Die was in 1880. Kijken we naar de eerste voltooide delen, dan moeten we daar een aantal eeuwen bijtellen. De bouw van de Dom van Keulen begon in 1248, maar kwam in de vijftiende eeuw stil te liggen. Pas in de negentiende eeuw werd de bouw hervat. Daarbij volgde men de oude bouwplannen uit de middeleeuwen, maar gebruikte wel moderne bouwtechnieken.

Private en koninklijke financiering

Niet alleen de Keulse burgers financierden de voltooiing van de Dom, ook de Pruisische regering betaalde flink mee. Het was een poging van Frederik Wilhelm IV zich ook in de westelijke gebieden van zijn koninkrijk wat geliefder te maken. De voltooiing van de Dom paste verder prima bij de aandacht die het eigen verleden kreeg door het opkomend nationalisme. Onder andere Johann Wolfgang von Goethe was om die reden een pleitbezorger van afbouwen.

Geroofde botten als aanleiding

De stoffelijke resten van de drie Wijzen uit het Oosten vormen de belangrijkste kerkschat van de Dom. Ze zijn in 1164 door de Keulse aartsbisschop Reinald van Dassel uit Milaan naar Keulen gehaald. Dit nadat de roodbebaarde keizer Frederik Barbarossa Lombardijen had veroverd. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn overigens een paar fragmenten van de drie koningen terug aan Milaan gegeven. En voor de Nijmegenaren onder ons: ja, het is dezelfde Barbarossa als die van de ruïne in het Valkhofpark.

Een gebouwtje voor een opbergkistje

Nadat de botten van de drie koningen in Keulen waren gearriveerd, liet men een enorme vergulde reliekschrijn vervaardigen om ze in op te bergen. En zo’n kostbaar reliekschrijn verdient meer dan een lullig kerkje. Daarbij kwam dat de toenmalige Dom niet genoeg plaats bood voor alle bedevaarders die op de botten van de drie Wijzen afkwamen. Dus werd op 15 augustus 1248 op de plek van de oude Dom begonnen met de bouw van een nieuwe, veel grotere en heel veel hogere Dom.

De Dom van Keulen in je huiskamer

De resten van de drie koningen zijn daarmee voorgoed met de geschiedenis van Keulen verbonden. Vandaar ook de drie kronen in het wapen van de stad. Voor wie lekker thuis op de bank naar de Dom van Keulen wil kijken, heeft de WDR een webcam geplaatst. Je ziet er iedere zestig seconden een nieuw livebeeld van de Dom.

Meer informatie over de Dom van Keulen

Ik bekeek onder andere websites:

En deze video:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dDG0fYImmLQ]


1 gedachte over “De Dom van Keulen”

Geef een reactie