De gladiatoren in Nijmegen

Niets zo fijn als een dagje ontspanning in het plaatselijke amfitheater. ’s Ochtends juichen om dieren die elkaar verscheuren. Dan gezellig kijken naar executies, bij voorkeur in de vorm van geschiedkundige of mythologische taferelen. Daarna lachen om dwergen die tegen vrouwen vechten. En als klap op de vuurpijl het middagprogramma: gladiatoren die elkaar in wisselende uitrusting op leven en dood bevechten.

Geweld verkoopt

Eerlijk gezegd, moet ik er niet aan denken. Gewoon een stadswandeling vind ik al een enerverend genoeg. Maar voor de Romeinen was zo’n dagje gladiatorenspelen een zeer aantrekkelijk uitje. En dat noemen we dan de bakermat van onze Westerse beschaving. Je vraagt je af wat dit zegt over ons. Al hadden de Romeinen uiteraard geen tv, film of boeken, de media waarmee wij veel van onze gewelddadige fantasieën verbeelden en sublimeren.

Zij die sterven gaan, groeten u

Wie geïnteresseerd is in de gladiatoren moet zeker de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum in Nijmegen bezoeken. Dat kan tot 5 maart 2017. Je ziet er bijvoorbeeld hoe de gladiatorenspelen zijn ontstaan, welk type gladiatoren er bestonden en hoe het leven van een gladiator eruitzag. De meeste gladiatoren waren slaven of krijgsgevangen. Hun status van gladiator was een soort terdoodveroordeling op termijn. Uiteraard kun je tijdens je bezoek ook zelf wat gladiatorenspullen aantrekken en opzetten. En er zijn tal van objecten uit die tijd te zien, inclusief enkele topstukken uit het Colosseum en Pompeï.

Spartacus, van slaaf tot held

Een leuke voorbereiding op het bezoek aan de tentoonstelling is de aflevering Spartacus en Crassus van de serie Welkom bij de Romeinen. Spartacus was een beruchte gladiator die in opstand kwam tegen de Romeinen en zichzelf en andere slaven vrijmaakte. Een feestje dat een kleine twee jaar duurde. Daarna wordt hij gevangengenomen en sterft hij aan het kruis, samen met een paar honderd lotgenoten netjes in een rij opgesteld langs de Via Appia.

Pascal als gladiator

Gladiatoren, meer achtergrondinformatie

Nog meer weten over de gladiatoren? Luister dan naar de speciale aflevering van Het spoor terug van het geschiedenisprogramma OVT. Zeer leerzaam. Je leert bijvoorbeeld dat de keizer niet zijn duim gebruikte om zijn oordeel over een gladiator kenbaar te maken, maar zijn middelvinger. Dat paste echter niet in straatje van Hollywood. Ook interessant is dat gladiatorenspelen soms leidden tot zeer bloedige supportersrellen. Keizer Nero gooide om die reden het amfitheater tien jaar dicht. Eigenlijk is maar weinig nieuws onder de zon.

De trailer van Gladiatoren, helden van het Colosseum

Bekijk de trailer:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jEdDAD-91BU]

Geef een reactie