Een persiflage op de nouvelle vague?

In eerste instantie dacht ik dat I love Dick van Chris Kraus een persiflage was op de existentiële films uit de jaren ’60 van de vorige eeuw: de nouvelle vague. Een eindeloos ge-analyseer van gevoelens en relaties, bij voorkeur tegen de achtergrond van grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis, verhalen uit de wereldliteratuur of ideeën uit de filosofie. Iedere stap, klap en hap pap als uitdrukking van het diep innerlijk zelf tegenover de onbegrijpende en onbegrijpbare wereld buiten dat zelf. Altijd dramatisch. Altijd zwart-wit. Altijd met de dreiging van grote daden als moord of zelfmoord.

Een karikaturaal beeld

Of mijn beeld van de nouvelle vague klopt, is zeer de vraag. Lees gerust de blog French New Wave; Where to start om een beter inzicht in de films vol coltruien, driehoeksverhoudingen en sigarettenrook te krijgen. Of sluit jezelf een weekend lang af van de boze buitenwereld en ga helemaal los met de 10 great French new wave films.

Nog vervelender in romans

Van belang is dat al dat gemijmer en zelfreflectie, via ellenlange dialogen en monologen, op het witte doek al erg snel verveeld. In romanvorm is dat echter nog veel erger. Dat geldt zeker voor I love Dick. Als het boek inderdaad een persiflage was geweest, was die saaiheid de prijs die je als lezer nu eenmaal voor goede satire moet betalen. Maar helaas, de roman is schijnbaar serieus bedoeld. Of in ieder geval zo ontvangen. Dan blijft er van de roman dus niets meer over dan een enorm saai boek. Meer daarover op mijn bespreking van I love Dick op de Rode Muur.

Le Temps de la Nouvelle Vague

Tijdens het lezen van I love Dick moest ik denken aan een persiflage op de nouvelle vague die wel leuk is. Deze heet treffend ‘Le Temps de la Nouvelle Vague’ en is gemaakt door Arjan Ederveen en Tosca Niterink. Het was even zoeken, maar ik vond de minifilm in een uitzending van Borreltijd die via You Tube is te zien.  Spoel even door naar 32.50 min. Daar begint ‘Le Temps de la Nouvelle Vague’. Of kijk de hele aflevering van Borreltijd. Dan mis je de documentaire over de man die zijn kaalheid bestrijdt met een scrotumtransplantatie niet.

Geef een reactie