Gezocht: parodieën op Venus voor de spiegel (Rokeby Venus)

Heb je Venus voor de spiegel (The Toilet of Venus) van Velázquez ooit gezien? Dan denk daar waarschijnlijk dagelijks aan terug. En nog waarschijnlijker droom je er iedere nacht over. Dat zijn verkwikkende gedachten en zoete dromen lijkt me. Een schilderij om te koesteren dus.

Venus voor de spiegel gewond

Zo dacht niet iedereen erover. Op 10 maart 1914 vernielde Mary Richardson het schilderij in haar strijd voor meer vrouwenrechten. Vandaar haar bijnaam (slasher Mary). Mary wilde aandacht vragen voor de hardhandige arrestatie van Emmeline Pankhurst de dag ervoor. In haar eigen woorden:

“I have tried to destroy the picture of the most beautiful woman in mythological history as a protest against the Government destroying Mrs Pankhurst, who is the most beautiful character in modern history. Justice is an element of beauty as much as colour and outline on canvas.”
Bron: artinsociety.com

Roemruchte geschiedenis

De Rokeby Venus, zoals het schilderij in de volksmond heet, is al sinds de verf ervan nauwelijks droog was, met veel mythen omgeven. Het werd lang verborgen voor het grote publiek, met veel bombarie en hulp van Engelse koningshuis aangekocht voor The National Gallery en daar dus flink vernield. Meer daarover lees je in mijn eerdere blog over de Rokeby Venus.

Kopieën en parodieën

Het schilderij is ook talloze malen nagemaakt. Soms als eerbetoon. Soms als parodie. Niet zelden als beide. Op mijn Pinterestbord gewijd aan Venus voor de spiegel heb ik een flink aantal van die parodieën en kopieën verzameld. Een paar sprekende voorbeelden:
Het hele bord vind je hier: https://www.pinterest.at/rodemuur/mijn-favoriete-kunst/rokeby-venus-vel%C3%A1zquez/

Help me mijn bord te vullen

Mijn verzameling is vast niet compleet. Dus ken je een eerbetoon, parodie of karikatuur van de Rokeby Venus die ik nog niet heb gepind? Geef de vindplaats dan zeker door via het formulier hieronder. Bedankt alvast.

Geef een reactie