Robert Pfaller – Wofür es sich zu leben lohnt

Een nieuw boek op de lijst ‘toch eens lezen wanneer ik tijd heb’: Robert Pfaller – Wofür es sich zu leben lohnt

Juli Zeh deelde een link op haar facebookpagina naar een artikel van Philipp Holstein op de RP-online over Robert Pfaller. Voor het eerst dat ik van deze filosoof hoorde.

Hij stelt wel de juiste vragen lijkte me. Bijvoorbeeld: Wat is erger? Eenmaal gebombeerdeerd of duizend maal vernerderd te worden? Dit naar aanleiding van de vele controles op vliegvelden. Overigens is het vraag in hoeverre mensen controles als vernederend ervaren. Voor mij (blanke man, ik weet het) vallen ze in ieder geval wel mee. En het aantal mensen dat de vliegteller op duizend heeft is staan, is niet zo erg groot. De vraag is dus eerder: Wat is erger? Eenmaal gebombeerdeerd of vijftig maal vernederd te worden?

Maar het gaat er uiteraard om dat we veel controles en regels zonder protest, zonder erover na te denken bijna, accepteren. Want: goed voor onze veiligheid. Want: goed voor onze gezondheid. Niet zo gek dat juist Juli Zeh zich verbonden voelt met Robert Pfaller. Ook zij stelt graag fundamentele vragen waar we o zo gemakkelijk aan voorbij gaan. Bijvoorbeeld in haar roman Corpus Delicti. Daarin is het in een totalitaire staat bij wet verboden om ongezond te leven. En wie zich daar niet aan houdt, wordt ‘netjes’ door de staat opgevoed.

De these van Pfaller: We beschermen het leven zo heftig en rigoreus, dat de levensvreugde eronder lijdt. Dit als vrije vertaling van mij dan. Want in het Nederlands is Pfaller niet verkrijgbaar volgens mij.

Geef een reactie