Tijdpad – Waar leefden de Romeinen in Nijmegen?

Het is alweer een tijdje geleden dat de Romeinen in Nijmegen verbleven. Of in Ulpia Noviomagus Batavorum zoals het huidige Nijmegen in de laat-Romeinse tijd heette. Bovengronds zijn er nog maar weinig resten zichtbaar uit die tijd. Maar met een goede audiogids, informerende visualisaties en vooral heel veel fantasie is het toch mogelijk een aardig beeld te krijgen van de Romeinse aanwezigheid zo’n tweeduizend jaar geleden.

Een wandeling door de tijd en Nijmegen

Het Tijdpad is een wandeling door het Romeins verleden in Nijmegen-Oost. Een tekstboekje, infopanelen en een audiotour helpen om het Romeins Nijmegen zichtbaar maken. Het militaire gedeelte althans, want het stadje Ulpia Noviomagus lag in Nijmegen-West. Ik heb de wandeling gelopen op een mooie herfstdag. Verwacht geen opgravingen of landschappen vol ruïnes. Je loopt door ‘nette’ woonwijken, waar alleen wat infopanelen, een nagemaakte keizerzuil of een patroon van straatbakstenen je aanwijzingen verschaffen over het verre verleden.

Prachtig uitzicht

Zonder tekstboekje of audiotour is de kans zelfs groot dat je alle informatie over de Romeinen mist. Heel erg is dat niet. Het Tijdpad is niet alleen een leuke wandeling als je in de Romeinen bent geïnteresseerd, maar zeker ook als je gewoon een uurtje door de stad wil banjeren. De route begint bij het Museum Het Valkhof. Van daaruit loop je door het Hunnerpark en over de Hunnerberg. De beloning is een prachtig uitzicht over de Ooijpolder. Daarna loop je langs de betere villa’s tot aan de plek waar de Romeinen markt hielden.

Progressieve teveelverdieners

Op de weg terug loop je door de Rembrandtstraat in Nijmegen-Oost. Dit is een prachtige straat vol woningen uit het begin van de twintigste eeuw, nu bevolkt door progressieve teveelverdieners. De Romeinen hadden op deze plek ooit een amfitheater voor zo’n 12.000 bezoekers gebouwd, dat is ongeveer dezelfde capaciteit als het huidige NEC-stadion. Daarna kom je ook nog langs het Museum G.M. Kam, misschien beter bekend als het Kammuseum.

Route en audiotour

Je kunt de routebeschrijving van Het Tijdpad kopen bij Museum Het Valkhof en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel, voor € 2,-.
Via deze link kun je de audiotour van Het Tijdpad downloaden.

Foto´s

Hier een paar foto´s gemaakt op de route van Het Tijdpad, een wandeling door het Romeins verleden in Nijmegen-Oost:

Tijdpad Nijmegen
Het begin van Het Tijdpad bij Museum Het Valkhof
Tijdpad Nijmegen uitzicht Ooij
Prachtig uitzicht over de Ooijpolder
Tijdpad Nijmegen 3
Onderweg vertellen infopanelen je meer over de aanwezigheid van Romeinse legers lang geleden.
Tijdpad Nijmegen 4
De keizerzuil op de markt

1 gedachte over “Tijdpad – Waar leefden de Romeinen in Nijmegen?”

  1. Pingback: Van bron tot kraan – wandelroute van Berg en Dal naar Nijmegen | de Cultuurbunker

Geef een reactie