Van bron tot kraan – wandelroute van Berg en Dal naar Nijmegen

De temperatuur liep afgelopen weekend flink op. Dat maakte dorstig. Alle reden dus te kijken of we nog wat water konden tappen uit het Romeinse aquaduct dat vroeger richting Ulpia Noviomagus (Nijmegen) liep. De wandelroute Van bron tot kraan volgt de loop ervan. Als klein extraatje liepen we met een omweg naar het begin van de route.

Voetveer Persingen

De wandelroute Van bron tot kraan start bij de kerk in Berg en Dal. Daar kun je vrij gemakkelijk met de bus komen. Maar omdat de route met zeven kilometer niet erg lang is, kun je ook gemakkelijk je eigen route vanaf het centrum van Nijmegen ervoor plakken. Dat hebben we gedaan. En wel vanaf het centrum van Nijmegen, via het Hollands Duits gemaal richting Persingen. Vlak bij Persingen kun je met een voetveer Het Meertje oversteken. Dit stond al jaren op mijn planning eens te doen. En bij deze gedaan dus.

Voetveer Persingen
Voetveer Persingen

Even klimmen

Aan de overkant van Het Meertje zijn we via een boerenpad en voetgangersbrug De Springplank naar de overkant van de N325 gelopen. Daarna via het Bronnenbos verder Ubbergen in en uiteindelijk via de Elyzeese velden en de Ravenberg omhoog naar Berg en Dal. Dit is een prachtig stukje berg en bos waarover je meer kunt lezen in mijn blog over de wandelroute N70. Vlak bij de rooms-katholieke kerk kwamen we uit het bos tevoorschijn en konden we direct beginnen aan de Van bron tot kraan route zoals de heren en vrouwen historici die voor ons hebben uitgezet.

Voetgangersbrug De Springplank
Voetgangersbrug De Springplank

Van bron tot kraan

Het aquaduct dat hier vroeger stond was vooral bedoeld om de vele soldaten die bijna 2000 jaar geleden in de buurt van Ulpia Noviomagus gelegerd waren van water te voorzien. Dit legerkamp lag een beetje buiten de stad, grofweg ter hoogte van het huidige Nijmegen-Oost. Zie ook de wandelroute Tijdpad – Waar leefden de Romeinen in Nijmegen? Het schijnt dat er in totaal zo’n 1 tot 4 miljoen liter water per dag nodig was. En dat is veel. Van het houten aquaduct is overigens niets meer overgebleven. Je loopt langs de resten van dammen en wat uitgegraven dalen. Water tappen is dus niet mogelijk.

Van bron tot kraan infopanelen
Van bron tot kraan infopanelen

Bossen tot in Oost

De route voert eerst door Berg en Dal, dan een klein stukje bos, dan over de Meerwijkselaan langs het Afrika Museum en vervolgens door verrassend veel bos totdat je via De Kwakkenberg en Nijmegen-Oost de stad waar binnen wandelt.  De route is zeer goed bewegwijzerd en de informatiepanelen zijn interessant. Alleen het stuk langs de Meerwijkselaan is enorm vervelend omdat je daar over het fietspad moet lopen. Het is er druk met fietsers, wielrenners, bromfietsers en hardlopers, allemaal in zeer wisselende snelheden. Rustig wandelen is er op dat stuk dus niet bij. Verder is de route zeker een aanrader.

Van bron tot kraan uitzichtplatform Kerstendal
Van bron tot kraan uitzichtplatform Kerstendal

Meer informatie over de Van bron tot kraan route


Geef een reactie