Waar rusten de koningen van Pruisen?

Er staan zo’n honderd graven in de grafkelder van de Hohenzollern in de Dom van Berlijn. Dat is een flink aantal, maar in mijn blog ‘Wie liggen er in de Dom van Berlijn?’ heb ik al aangegeven dat er maar weinig koningen en keizers bij waren. Eigenlijk maar twee: Frederik I (1657 – 1713) (de eerste koning van Pruisen) en Frederik Willem II (1744 – 1797). Waar liggen de andere heersers van weleer?

Charlottenburg en Potsdam

De lichamen van andere koningen van Pruisen, later ook Duitse keizers, liggen vooral in de buurt van Schloss Charlottenburg en in Potsdam. Omdat ik de informatie toch bij elkaar heb gegoogeld, hier een handig overzichtje van de rustplaatsen van alle koningen van Pruisen.

  • Frederik I (1657 – 1713) ligt in de Berliner Dom.
  • Frederik Willem I (1688 – 1740), de soldatenkoning, werd in de Garnisonkirche in Potsdam bijgezet. In 1943 werd zijn graf daar verwijderd. Hij reisde via een wildpark, via een zoutmijn in Thüringen, via de Elizabethkerk in Marburg, via de familieburcht Burg Hohenzollern bij Hechingen uiteindelijk weer terug naar Potsdam. Nu ligt zijn lichaam in het Kaiser-Friedrich-Mausoleum vlak bij de Friedenskirche. Ik ben benieuwd of zijn lichaam daar blijft liggen als de Garnisonkirche (in de Tweede Wereldoorlog vernietigd) weer helemaal herbouwd is.
  • Frederik II (1712 – 1786), ofwel de Frederik de Grote, ofwel der alte Fritz, ligt inmiddels op de plek waar hij wilde, naast zijn windhonden op Sanssouci. Dat is echter pas sinds 1991. Omdat men zijn laatste wens niet passend vond, bracht men zijn lichaam na zijn dood naar de Garnisonkirche in Potsdam. Van daaruit maakte hij dezelfde reis als zijn vader. Alleen zijn eindbestemming is deze keer wel zoals hij wenste een andere dan zijn vader.
  • Frederik Willem II (1744 – 1797) ligt in de Berliner Dom.
  • Frederik Willem III (1770 – 1840), de man van Louise van Mecklenburg – Sterlitz, ligt in het mausoleum van Schlosspark Charlottenburg.
  • Frederik Willem IV (1795 – 1861) is verdeeld. Zijn hart ligt bij zijn vader en moeder in het mausoleum van Schlosspark Charlottenburg, de rest van zijn lichaam in de Friedenskirche in Potsdam.
  • Willem I (1797 – 1888) was behalve koning van Pruisen ook de eerste keizer van het Duitse Rijk. Hij ligt in het mausoleum van Schlosspark Charlottenburg.
  • Frederik III (1831 – 1888) was 99 dagen keizer terwijl hij al terminaal ziek was. Hij ligt in het Mausoleum bij de Friedenskriche in Potsdam.
  • Willem II (1859 – 1941) ligt in Doorn in Nederland. In het mausoleum bij het landgoed bij kasteel Huis Doorn.

Het IIzeren koninkrijk

Wil je weten wat we aan deze heersers te danken hebben? Lees dan vooral het IJzeren Koninkrijk van Christopher Clark. Geen zin in een heel boek? Lees dan mijn blog over het IIzeren Koninkrijk.

Aanvullingen? Laat het me weten!

Ik heb behoorlijk wat uren internetspeurwerk uitgevoerd voor deze informatie. Een vergissing is daarbij snel gemaakt. Net als een keuze voor een verkeerde bron. Laat het me dus zeker weten als er fouten in deze blog staan.

Bronnen:

 

Geef een reactie