Louis Paul Boon was geen Romein. En Aalst is uiteraard een heel andere plaats dan Nijmegen. Toch is er een grote overeenkomst tussen de wandelingen In de voetsporen van Boon in Aalst en Het Romeinse tijdpad in Nijmegen. Beide wandelingen willen je een verleden laten zien waarvan de meeste fysieke sporen zijn verdwenen. Het komt dus aan op je verbeeldingsvermogen.
Van toen naar nu
Oké, misschien overdrijf ik een beetje als het gaat om de wandeling In de voetsporen van Boon. Er staan best nog wat gebouwen uit het leven en de romans van Louis Paul Boon overeind, ook al hebben veel een andere functie gekregen. Maar zonder goede gids loop je ze zo voorbij. En zonder heel, heel veel verbeelding zul je de sfeer van sociale ellende uit de romans van Boon zeker niet terugvinden. Wat voor de huidige inwoners van Aalst een goede zaak is uiteraard. Het stadje lijkt me zo op het eerste oog redelijk welvarend. En bovendien wil niemand in een openluchtmuseum wonen.
De Kapellekensbaan
Gelukkig is het nog altijd mogelijk om over de Kapellekensbaan te lopen. Deze weg gaf het beroemdste boek van Louis Paul Boon zijn naam. Vanuit Aalst kom je via de Kapellekensbaan tot aan Erembodegem, waar de kapel van Onze Lieve Vrouw Termuren staat. Hiernaast schijnen ooit drie huisjes te hebben gestaan. In het middelste ervan liet Louis Paul Boon Ondine uit De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren opgroeien. Heilige grond dus voor literatuurliefhebbers. En kapelletjes zijn altijd een bezoekje waard.
Geboortehuis Louis Paul Boon
Ook het geboortehuis van Boon staat er nog. In de wandelbeschrijving lees ik dat Lodewijk Paul Albrecht Boon op 15 maart 1912 werd geboren aan de Dendermondsesteenweg 38. [10-1-2021: dat blijkt niet kloppen. De verdwenen gedenkplaat als herinnering aan het geboortehuis van Boon hing op de Dendermondsesteenweg 36.] Hoewel ik graag even door de ramen had gekeken, heb ik me ingehouden. Gluren is niet prettig voor de huidige bewoners. Bovendien zal het interieur wel wat veranderd zijn ten opzichte van honderd jaar geleden, dus wat verwacht ik te zien? Ik heb me beperkt tot het maken van een foto aan de overkant van de straat.
Aalst
De wandeling In de voetsporen van Boon bestaat uit twee delen: een noordelijke lus van 4,5 kilometer en een zuidelijke lus van 5,5 kilometer. Het geboortehuis is onderdeel van de noordelijke lus, de Kapellekensbaan van de zuidelijke. Ook als je geen Boonliefhebber bent, zijn de wandelingen een aardige manier om Aalst te leren kennen. Je komt langs alle belangrijke gebouwen en plekken van de stad. Denk aan het Belfort op de Grote Markt, de Sint-Martinuskerk, de buitengevel van het oude stationsgebouw, het cultureel centrum De Werf, ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst, het stadspark en de Kapellekensbaan dus. Speciale vermelding verdient de zetmeelfabriek Tereos Syral, die als enige de herinneringen aan het industrie-eiland Chipka levend houdt.
Sint-Martinuskerk
In de Sint-Martinuskerk sprak Adolf Daens de gelovigen toe. De oudste delen van de kerk stammen nog uit de 15e eeuw. Begin 18e eeuw was de vorm waarin wij de kerk kennen helemaal voltooid. Zoals gebruikelijk in katholieke kerken hangt en staat er van alles en heeft iedere beroepsgroep, buurtvereniging en zangduo er zijn eigen kapel of altaar met bijpassende heiligen. Heerlijk om langs te struinen. Zeer trots is men op de Rubens die er hangt. En dat zou ik ook zijn als ik er een had, al is het niet zijn meest indrukwekkende werk.
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst
Het Stedelijk Museum Aalst kent maar liefst vier vaste tentoonstellingen. Uiteraard een over de geschiedenis van de stad Aalst. Een over de schilder Valerius De Saedeleer. Een over priester Adolf Daens. En de leukste: een tentoonstelling over het carnaval in Aalst. Foto’s, video’s, kostuums en maskers geven een mooi beeld van dit volksfeest. Aalst is uiteraard geen Amsterdam, Barcelona of Praag. Als ’only tourist in the village’ (met petje, zonnebril, rugzak, gids in de hand) val je wel een beetje op. Maar je kunt alles in de stad zonder duwen en trekken op je gemak bekijken. En vriendelijke uitleg is overal maar één vraag weg.
De wandeling In de voetsporen van Boon is te koop bij Toerisme Aalst op de Hopmarkt 51.
Het geboortehuis van lp boon ligt op het nummer 36
Hoi Thierry,
Dank je voor je reactie. In de wandelomschrijving die ik bij het bureau voor Toerisme op de Hopmarkt in Aalst heb gekocht, staat Dendermondsesteenweg 38 als geboortehuis. Weet je een bron waar ik dat online kan nakijken?
Vriendelijke groet,
Pascal
Ik zie op foto’s dat de verdwenen gedenkplaat op nummer 36 hing. De tekst daarom maar aangepast en nummer 36 als geboortehuis opgenomen.