Wandelroute N70 bij Nijmegen

Bijna alle paden van de wandelroute N70 had ik al eens gelopen. Maar nog nooit als route bij en achter elkaar. Tijd voor actie dus. Op Koningsdag 2017 was het zover.

Wandelroute N70: op en af door prachtige natuur

Op wandelfora wordt de N70 vaak geroemd. Het is een prachtige, afwisselende wandelroute in een heuvelachtig en bosrijk landschap. Heuvels zijn in Nederland, op Zuid-Limburg na, maar met moeite te vinden en dat maakt dat veel wandelaars schrijven dat de wandeling voelt alsof je in het buitenland bent. Strikt genomen ben je dat ook bijna, want de route voert voor een deel langs de grens met Duitsland.

De stuwwal tussen Nijmegen en Kleef

In de routebeschrijving staat dat de wandeling over acht bergen voert. Dat klopt als je de tot de verbeelding sprekende namen als Duivelsberg, Boterberg of Stollenberg als uitgangspunt neemt. In werkelijkheid loop je een keer of acht dezelfde steile stuwwal op en af. Wat soms even best pittig is, maar omdat het stijgen nooit lang duurt, is de wandeling prima te doen.

Extra’s kilometers

De N70 is volgens de routebeschrijving 16 kilometer. Er zijn zes startpunten. Maar uiteraard zijn we niet met de bus gegaan, maar gewoon vanaf het centrum van Nijmegen richting een van de startpunten bij de Sint Maartenskliniek gelopen. Dat waren in totaal zo’n 7 extra kilometers. Gepauzeerd hebben we bij het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

Drukke route

In het heuvelachtig bos rond Beek, Ubbergen en Berg en Dal is het zeker in het weekend en feestdagen erg druk. Er lopen meerdere wandelroutes door dit gebied en uiteraard is de omgeving bij inwoners van het Rijk van Nijmegen ook bekend als een fijne plek voor een vrije dag. Om die reden vertrokken we al vroeg in de ochtend. Dat bleek een goede keus. Vanaf een uur of twaalf werd het rap drukker op de paden.

Zie ook: VVV Nijmegen N70 Natuurwandelroute

Foto’s

Een paar foto’s van de wandelroute N70 © Pascal Klaassen:

wandelroute N70

N70 Wandelroute

wandelroute N70 Ubbergen

wandelroute N70 Beek

wandelroute N70 Berg en Dal


 

1 gedachte over “Wandelroute N70 bij Nijmegen”

  1. Pingback: Van bron tot kraan – wandelroute van Berg en Dal naar Nijmegen | de Cultuurbunker

Geef een reactie